Archive for Övrigt

Världens skitigaste ö

Jag blir verkligen ledsen då jag ser hur vi människor förstör jorden. Det är inte bara för oss själva vi förstör utan även för andra arter. Vi är som aliens i en film som tar över en planet för att suga ut dess tillgångar.

I veckan rapporterades det från den lilla ön Henderson som ligger mitt ute i världshavet.
hens
Här bodde ett forskarteam och dagligen flöt det i land 13 000 bitar skräp. På den lilla obebodda ön fanns hela 38 miljoner skrotdelar, de flesta i plast.
rör
Det kommer så klart från fartyg och båtar men även från land. Det är viktigt att vi tar hand om våra sopor. I Sverige är det vanligt att folk spolar ner saker i toaletterna. Det har varit en kampanj nu när de visar vilka otroliga mängder snus som spolas ner varje dag. Det enda som ska spolas ner är papper, inget annat utom vår avföring. Många ser bara sitt eget problem. Blir det stopp i något av avloppen ringer de efter en rörspolning och sedan tror de att problemet är löst. För deras del är det såklart det för allt fungerar igen men på reningsverken stoppas inte allt utan det spolas ut i våra vatten.

Nu har vi inget ställe som ser ut som Henderson, men det är ett problem för hela jordens befolkning.

Sociala förhållanden och miljö

I höstas annonserade regeringen med Åsa Regnér i spetsen att de ska öka anslagen till socialtjänsten. Det ska satsas mer på socionomer, ni kan kolla lön socionom på länken och nu blir det mer i plånböckerna. Vissa av pengarna satsas nämligen på bemanning. Staten ska även rikta vissa av pengarna på olika projekt. Nu kanske ni undrar sambandet mellan socialtjänsten och miljön?
Det är ett lätt svar, i utsatta områden där vardagslivet är hårt känns det kanske inte så viktigt att du sorterar metallen för sig, eller att grönsakerna är ekologiska. Det handlar om överlevnad. Det är ingen slump att i några av världens fattigaste länder är sopbergen gigantiska. Nu tror jag inte att vi kommer att få sopberg som i de indiska miljonstäderna här i Sverige. Det jag vill poängtera är att ju rikare ett ett land är desto mer kan satsas på miljön. Bilarna blir nyare och miljövänligare, maten närproducerad och industrierna kan satsa på ny miljövänlig teknik. Fast för att nå dit måste hela samhället med. I utsatta områden med dålig ekonomin släpar allt efter, det gäller såväl betyg som miljötänk. Just socionomer är viktiga för samhället eftersom de ska leda samhällsutvecklingen och sätta in åtgärder där det behövs. Så hurra för att det satsas på just socionomer.

Sopor i Indien

Sopor i Indien

Den bröllopstid nu kommer

bröpps
Maj och juni är de två månaderna då flest par i Sverige gifter sig. Pingsthelgen är peaken då det gäller bröllop. Visst är det härligt att fira kärleken med ett bröllop men särskilt miljövänligt är det inte. Det går att fira miljövänliga bröllop men idag tycker jag mycket är en orgie i konsumtion. Mycket köps enbart för bröllopsfesten. Ta bara en sådan sak som blommorna. Snittblommor drivs upp med ganska mycket bekämpningsmedel och gödning. Det är tyvärr inte många brudpar som plockar vilda blommor.

Som gäst har jag ett tips till dig som ska köpa bröllopspresent. Skit i att köpa fula handdukar som brudparet ändå inte kommer att använda. Bidra inte till att vara en del av köphysterin som bidrar till att vi använder upp jordens resurser. Det finns betydligt bättre saker att ge. Nej, jag pratar inte om att du ska ge bort någon mossig sak utan en upplevelse! Det finns superspännande upplevelser att ge till brudpar som kommer att ge dem ett minne för livet. Dessutom så bidrar ni till att brudparets framtida barn förhoppningsvis får en fin planet att leva på. Vilken gåva kan vara bättre än det?

Världsdagen för social rättvisa

Världsdagen för social rättvisa är det idag. En dag som verkligen är värd att uppmärksammas. Det är FN som skapat dagen som ett led i att jordens befolkning ska får det bättre. Det handlar givetvis inte om att alla människor ska på öret ska tjäna lika mycket. Istället är det att uppmärksamma olikheterna och att människor oavsett religion, hudfärg eller handikapp ska mötas med respekt. Det ska finnas socialskydd oavsett vem du är och dina förutsättningar.
hej
Världen blir bättre med olika uppfinningar och lösningar. Korta lån uppfanns för att fattiga skulle exmepelvis kunna köpa en get och på så sätt sälja produkter som betalade tillbaka lånet. Idag har dessa lån utvecklats och blivit en affärsidé i västvärlden också. Ni kan läsa om hur det går att låna pengar online på länken.

Små lösningar som vattenfilter gör underverk för människor där rent vatten är en bristvara. Detta utan att påverka miljön. Det finns massor kvar att göra för en bättre social rättvis värld men små steg tas årligen.

Ett slängande samhälle

Tänk så mycket saker det slängs som är helt riktiga. Många slänger ut byrån för att den inte längre är modern trots att den fungerar. Jag försöker att leva som jag lär men ska erkänna att jag lever som de allra flesta när det gäller att samla på mig prylar. Jag är lite av en hamster och har därför bestämt mig för att hyra förråd i Sundbyberg. För bland alla mina saker finns det saker som jag en dag kanske får användning utav. Då är det mer klimatsmart att använda sig av det som är sparat än att köpa nytt.

Fast när det gäller köpa och slänga så är det faktiskt matproduktionen som jag retar upp mig allra mest på. Vet du att en tredjedel av all mat som produceras aldrig äts!! Alltså cirka 33% av all mat odlas helt i onödan. Den slängda maten skulle kunna mätta den svältande delen av jorden befolkning åtta gånger om. Det handlar inte bara om mat som slängs. Tänk på att regnskog skövlas till förmån för odlingsbar mark, kemikalier i jordbruket som leder till övergödning av haven osv. Vi skulle kunna minska allt detta med 33% om vi bara tog reda på all mat.

regnskog

Gott nytt år

God fortsättning! Hoppas at ni hade en fin jul och härliga mellandagar.
Imorgon är det nyårsafton så jag tänkte passa på att önska er alla ett Gott Nytt År!
wertd

Alla kan göra något

duiddd

Mot mörkare tider

En sann pessimist som jag måste upplysa den virtuella världen att nu går vi mot mörkare tider.

Midsommarafton har passerat med goda vänners lag. Vi var hemma och hade flera bekanta på besök. Majstången lövades och snapsen brände skönt i strupen. Jag läste att det var den kallaste midsommarafton på 2000-talet och att det till och med snöade i lappland.

Alltid då det blir kyligt väder så brukar visa troll hävda att det är mostatsen till den globala uppvärmningen. Sanningen är den att vi behöver kalla vintrar och inte enbart i Sverige. Visst sker det temperatur ändringar även utan människans inverkan men inte lika snabbt.

Det är alltid intressant att prata med människor av olika åsikter. Det blev intensiva diskussioner under midsommar om den globala uppvärmningen. Alla mina vänner är inte som mig själv. Däremot försöker jag såklart att påverka dem. Fast vi blir aldrig ovänner trots att det många gånger förekommer alkohol.

Ska jag göra en bekännelse så tar jag inte alltid det ekologiska alternativet. Inte om det finns närproducerat. Jag överväger ständigt för och nackdelar innan varan hamnar i min kundkorg.
jajjaaaaaaa

Giftfritt med växter

Jag är en hobbyodlare som ni vet. Jag kanske inte sysslar så mycket med vackra blommor utan istället mer med örter och grönsaker för att veta vad det är jag stoppar i mig. Jag hittade en blogg som skriver vilka giftiga ämnen olika lättskötta gröna växter tar upp. Obesprutad.com heter sidan. Jag rekommenderar att ni går in och kikar, ni kommer att få många nyttiga tips.

Sedan ska jag göra en bekännelse. Jag har använt en bensindriven gräsklippare innan. Först hade jag en handgräsklippare men gräsmattan var för stor. Jag övertog då min svärfars gamla klippare, bensindriven, helt emot mina principer. Jag försöker att leva så ekologiskt som möjligt men även jag fuskar ibland. Nu har jag iallafall gjort något år saken och beställt en ny. Det är den som är på denna bild.
maskin
Ett betydligt miljövänligare alternativ. Jag ska erkänna att jag trodde att gräsklippare var betydligt dyrare och därför har jag dragit ut på det. Jag hade räknat med minst 10 000, nu var det iofs extrapris men 4000 tycker inte jag är särskilt mycket för en sådan fin maskin.

Återanvända med humor

nbjkhb
Det går att återanvända i stort sett allt, så tänk efter en extra gång innan ni slänger något på tippen.