Archive for Familj

Världens skitigaste ö

Jag blir verkligen ledsen då jag ser hur vi människor förstör jorden. Det är inte bara för oss själva vi förstör utan även för andra arter. Vi är som aliens i en film som tar över en planet för att suga ut dess tillgångar.

I veckan rapporterades det från den lilla ön Henderson som ligger mitt ute i världshavet.
hens
Här bodde ett forskarteam och dagligen flöt det i land 13 000 bitar skräp. På den lilla obebodda ön fanns hela 38 miljoner skrotdelar, de flesta i plast.
rör
Det kommer så klart från fartyg och båtar men även från land. Det är viktigt att vi tar hand om våra sopor. I Sverige är det vanligt att folk spolar ner saker i toaletterna. Det har varit en kampanj nu när de visar vilka otroliga mängder snus som spolas ner varje dag. Det enda som ska spolas ner är papper, inget annat utom vår avföring. Många ser bara sitt eget problem. Blir det stopp i något av avloppen ringer de efter en rörspolning och sedan tror de att problemet är löst. För deras del är det såklart det för allt fungerar igen men på reningsverken stoppas inte allt utan det spolas ut i våra vatten.

Nu har vi inget ställe som ser ut som Henderson, men det är ett problem för hela jordens befolkning.

Sociala förhållanden och miljö

I höstas annonserade regeringen med Åsa Regnér i spetsen att de ska öka anslagen till socialtjänsten. Det ska satsas mer på socionomer, ni kan kolla lön socionom på länken och nu blir det mer i plånböckerna. Vissa av pengarna satsas nämligen på bemanning. Staten ska även rikta vissa av pengarna på olika projekt. Nu kanske ni undrar sambandet mellan socialtjänsten och miljön?
Det är ett lätt svar, i utsatta områden där vardagslivet är hårt känns det kanske inte så viktigt att du sorterar metallen för sig, eller att grönsakerna är ekologiska. Det handlar om överlevnad. Det är ingen slump att i några av världens fattigaste länder är sopbergen gigantiska. Nu tror jag inte att vi kommer att få sopberg som i de indiska miljonstäderna här i Sverige. Det jag vill poängtera är att ju rikare ett ett land är desto mer kan satsas på miljön. Bilarna blir nyare och miljövänligare, maten närproducerad och industrierna kan satsa på ny miljövänlig teknik. Fast för att nå dit måste hela samhället med. I utsatta områden med dålig ekonomin släpar allt efter, det gäller såväl betyg som miljötänk. Just socionomer är viktiga för samhället eftersom de ska leda samhällsutvecklingen och sätta in åtgärder där det behövs. Så hurra för att det satsas på just socionomer.

Sopor i Indien

Sopor i Indien

Den bröllopstid nu kommer

bröpps
Maj och juni är de två månaderna då flest par i Sverige gifter sig. Pingsthelgen är peaken då det gäller bröllop. Visst är det härligt att fira kärleken med ett bröllop men särskilt miljövänligt är det inte. Det går att fira miljövänliga bröllop men idag tycker jag mycket är en orgie i konsumtion. Mycket köps enbart för bröllopsfesten. Ta bara en sådan sak som blommorna. Snittblommor drivs upp med ganska mycket bekämpningsmedel och gödning. Det är tyvärr inte många brudpar som plockar vilda blommor.

Som gäst har jag ett tips till dig som ska köpa bröllopspresent. Skit i att köpa fula handdukar som brudparet ändå inte kommer att använda. Bidra inte till att vara en del av köphysterin som bidrar till att vi använder upp jordens resurser. Det finns betydligt bättre saker att ge. Nej, jag pratar inte om att du ska ge bort någon mossig sak utan en upplevelse! Det finns superspännande upplevelser att ge till brudpar som kommer att ge dem ett minne för livet. Dessutom så bidrar ni till att brudparets framtida barn förhoppningsvis får en fin planet att leva på. Vilken gåva kan vara bättre än det?

Världsdagen för social rättvisa

Världsdagen för social rättvisa är det idag. En dag som verkligen är värd att uppmärksammas. Det är FN som skapat dagen som ett led i att jordens befolkning ska får det bättre. Det handlar givetvis inte om att alla människor ska på öret ska tjäna lika mycket. Istället är det att uppmärksamma olikheterna och att människor oavsett religion, hudfärg eller handikapp ska mötas med respekt. Det ska finnas socialskydd oavsett vem du är och dina förutsättningar.
hej
Världen blir bättre med olika uppfinningar och lösningar. Korta lån uppfanns för att fattiga skulle exmepelvis kunna köpa en get och på så sätt sälja produkter som betalade tillbaka lånet. Idag har dessa lån utvecklats och blivit en affärsidé i västvärlden också. Ni kan läsa om hur det går att låna pengar online på länken.

Små lösningar som vattenfilter gör underverk för människor där rent vatten är en bristvara. Detta utan att påverka miljön. Det finns massor kvar att göra för en bättre social rättvis värld men små steg tas årligen.

Ett slängande samhälle

Tänk så mycket saker det slängs som är helt riktiga. Många slänger ut byrån för att den inte längre är modern trots att den fungerar. Jag försöker att leva som jag lär men ska erkänna att jag lever som de allra flesta när det gäller att samla på mig prylar. Jag är lite av en hamster och har därför bestämt mig för att hyra förråd i Sundbyberg. För bland alla mina saker finns det saker som jag en dag kanske får användning utav. Då är det mer klimatsmart att använda sig av det som är sparat än att köpa nytt.

Fast när det gäller köpa och slänga så är det faktiskt matproduktionen som jag retar upp mig allra mest på. Vet du att en tredjedel av all mat som produceras aldrig äts!! Alltså cirka 33% av all mat odlas helt i onödan. Den slängda maten skulle kunna mätta den svältande delen av jorden befolkning åtta gånger om. Det handlar inte bara om mat som slängs. Tänk på att regnskog skövlas till förmån för odlingsbar mark, kemikalier i jordbruket som leder till övergödning av haven osv. Vi skulle kunna minska allt detta med 33% om vi bara tog reda på all mat.

regnskog

Grön el

Det är svårt att säga vilken av den gröna el som är bäst. Jag får lite frågom om det då och då från bekanta. Båden vatten- och vindkraft påverkar djurlivet negativt. Kraftverken har som bekant förstört fiskarnas vandingsvägar i älvarna när de ska leka. Vindkraftverken påverkar också djurlivet. Det är inte exakt fastställt i vilken utsträckning det påverkar djurlivet. Det mest uppenbara är såklart att fåglar och andra flygande djur kolliderar med vindkraftverken. Det som är mindre bevisat men som förmodligen också är negativt för djurlivet är bullret från vindkraftverken.

Det bästa enligt mig är solenergin. Stora fält av solenergi påverkar djurlivet. Däremot så är de solpaneler som husägare har inte bevisat skadliga på något vis. Det som händer med de gigantiska solkraftverken är att fåglar och andra djur bränns ihjäl. Då talar om vi gigantiska arealer placerade i öknen och inte om en villaägare som köpt ett solcellspaket för eget bruk.
dddd

Solceller har utvecklats enormt mycket de senaste åren. På Nibe kan ni läsa mer om utvecklingen. Bland annat om hur priserna har gått ner efter att Tyskland och Danmark gått i täten. Solcellerna är nu så avancerade att de klarar av den mörka svenska vintern när det enbart är sol ett fåtal timmar om dagen. Ni får även detaljer på hur solcellerna på bästa sätt tas om hand. Ett tips för er om vill sänka summan på era räkningar och samtidigt göra en god gärning för miljön.

Valla till Vasaloppet

dddd
På söndag är det dags för världens största skidlopp, Vasaloppet. Åkare från hela världen kommer för att delta i denna folkfest. Fast säg något gott som inte har något ont med sig. Denna helg används kolossala mängder av valla. Skidvalla är en stor miljöbov eftersom det innehåller flour. Det är särskilt den valla som används vid tävlingar som är dålig. Det finns miljövänligare alternativ att välja bland men tyvärr är det så att den bästa vallan innehåller flour.

EU håller på att ta fram ett förbud och undersöka detta ärende, så snart kan det krävas nya vallakunskaper. Vad är det då som flouret gör. När snön smälter och blir till vatten sjunker resterna av skidvallan ner i marken. Detta tas sedan upp av olika djur och växter. Insekter och daggmaskar som står längst ner i näringskedjan får i sog detta. Dessa äts sedan upp av fåglar och sprids vidare till andra arter. Det är oroväckande höga halter av miljögifter kring skidspår visar norsk forskning och detta kan leda till både cancer och infertilitet.

Så bor ni kring ett skidspår så plocka inte bär precis där spåret går det kan ge allvarliga konsekvenser. Värdena är så pass höga att jag personligen inte skulle bosätta mig kring Vasaloppetsskidspår eftersom det kan skada mina barn. En mäklare i Falun kan ju visa många andra pärlor i Dalarna än just i fädernas spår. Tävlingen har ju trots allt körts i 92 år. Det blir enorma mängder valla.

Slå ett slag för miljön

När det gäller oss miljövänner så begår många ett stort misstag. Inte alla givetvis. Många tror att det är bättre för miljön att köpa ett gammalt hus än ett nytt. En seglivad myt som är helt fel. I dag finns det nyproduktion som snabbt gör att du sparar in på energin. Det finns så smarta hus så att de till och med producerar mer energi än vad de förbrukar.

Att flytta in i ett gammalt hus kräver ofta renoveringar. Den stora framtida energiboven är sedan uppvärmningen. Visst går det att lägga till solceller på taket men det går inte att jämföra med nyproduktion. Val av matrial är viktigt och det forskas otroligt mycket om detta. När vi vet mer om materialen så går det även att bygga bättre. Vi vet vilka material som står emot väta bäst. Vilka golv som håller längst osv.
bbbfr
Som ni förstår är det alltså dags att släppa myten om att gamla hus och kollektiv skulle vara bättre. Det är moderna villor som är bäst både för räkningarna och miljön. Är ni på jakt efter nyproduktion i Skåne så kika in på Landgren. Har en gamal kursare som jobbar där :)

Smart middagsval

Det flesta har noh hört talas om Matsmart vid det här laget. Fast vet ni att det finns ett alternativ med färdiglagad mat också. Dinnerbox är också ett koncept för att minska matscinnet som är ett stort gissel för naturen.

Konceptet är väldigt enkelt. Köp hem vad som blir kvar från restaurangernas lunch superbilligt! Du hämtar matlåsan efter jobbet. På så vis slipper restaurangerna slänga full ätlig mat. Tyvärr finns inet Dinnerbox på så många orter ännu men vi får hoppas att det sprider sig!
matsv

Ekologiska barnkläder

En sak som inte jag förstår är hur föräldrar kan köpa kläder till sina barn som inte är ekologiska. Kläder är ofta fulla av kemikalier som dessutom fäller.

Ni kanske tror att ekologiska barnlöder behöver vara i ofärgat tyg, så att alla har samma färg som de miljövänliga bomullskassarna? Så är det givevis inte utan idag finns det teknik att färga kläderna på andra sätt. Det finns med andra ord både röda, blå och rosa barnkläder som är ekologiska.

Det är så klart även bra för miljön att välja detta alternativ men den största tjänsten gör du ditt barn. För att barnkläder ska få benämnas som ekologiska så ska hela kedjan vara grön. Det innebär att bomullen ska odlas utan bekämpningsmedel och kemikalier. Ni kanske inte har en aning om detta, men i våra bomullsplagg finns kemikalier som är kvar sedan plantan.

Att du väljer miljövänligt alterantiv innebär ofta även bättre arbetsvillkor för det som tillverkar varan eftersom de slipper handskas med gifter. Varje förälder har ansvar för sitt barn och jag tycker att alla barnkläder ute på marknaden borde vara tillverkade i organiska material. Tyvärr är det inte så. Men jag kan tipsa er ekologiska barnkläder från LillaW som är väldigt slitstarka och fina. de uppfyller alla de hårda kraven som ställs och är skonsamma mot ditt barns hy. DE säljer produkter från flera välkända märken.

Här ser ni ett exempel på ekologiska barnklder i härliga färger. Dessa kommer fråm min Rodini och finns att köpa hos LillaW

Här ser ni ett exempel på ekologiska barnklder i härliga färger. Dessa kommer fråm min Rodini och finns att köpa hos LillaW